Lapland Uil - Foto Edo van Uchellen

Edens Garden B&B är den perfekta ”baslagret”

Svartådalens våtmarker är klassade som internationellt betydelsefulla för en rad flyttfåglar och ingår i EU:s nätverk av värdefulla naturområden. Natura 2000 är utnämnt som Ramsar-område av den Internationella våtmarkskonventionen. Svartådalen med dess omgivningar av våtmarker och ängar ingår i detta område, som Svartåns långsamma flöde regelbundet översvämmar.

 

På våren rastar många olika fågelarter på sin väg norrut. Mark och skog invid Hällsjön, Rörbosjön, Fläcksjön och Gussjön är välbesökta häckningsplatser för flyttfåglar. Från islossningen fram till första veckan i april genomströmmas regionen av omkring 25.000 sångsvanar, som är på väg till sina häckningsplatser. Svartådalen är klassad som en internationellt betydelsefull rastlokal för sångsvanar.

 

I vinter har tallbitar, släktingar till våra korsnäbbar, lockat rekordmånga utländska fågelskådare till Västmanlands skogar. Sverige har invaderats av bland annat hökugglor och tallbitar från de stora barrskogarna i norr och öster. Fågelarter som är ovanliga i Storbritannien och övriga Västeuropa, och därför lockar fågelskådare och naturfotografer till Svartådalen i Västmanland för att räkna in ett nytt kryss eller försöka fånga någon av de exklusiva arterna på bild.

 

Kunniga fågelguider erbjuder vackra och funktionella fotoplatser med exempelvis nötkråka, stenknäck, men även vanliga arter som domherre. Även för duktiga amatörfotografer som vill fotografera fåglar, däggdjur och spännande natur är Svartådalen en eldorado!

 

Våra fågelguider hanterar en handfull olika fågelmatningar och anstränger sig lite extra för att bland annat kunna visa upp nötkråka i bra ljus och fotomiljö. Flera av våra kunder säger nu att Svartådalen är bästa stället i Europa för att fotografera nötkråka.

 

Fåglar som häckar t.ex. i Rörbosjön är bl.a. svarttärna, svan, trana, gulärla, tofsvipa, grågås, sothöns, skedand och storspov. Sällsynta svenska häckande fåglar trivs bäst i näringsrika, flödande våtmarker i Svartådalens sjöar. Hemma vid Hällsjön har vi jämt besök av havsörnarna som häckar precis mittemot Edens Garden. Under hösten samlar sig tranorna i Svartådalen, då arrangeras ”trankvällar” som är ett naturspektakel i sin klass. Även Lappugglan är unik, och den trivs här i trakten. Lappugglan är ansvarig för en mångfald av brittiska fågelskådare.

 

En välkänd fågel-och fjäril specialist är Daniel Green. Fågelskådare och naturälskare från hela världen har redan upplevt imponerande turer med Daniel Green’s  företag ”Bird Safari Sweden”.
Läs mer om örnfotografi … > klicka här < …

 

”Baslagret” Edens Garden B&B

Boende på Edens Garden är en perfekt bas för både amatör-, och professionell naturfotograf. Boende är komfortabel och rustikt, omgiven av vacker natur. Du kommer inte att störas av trafik, inga gatubelysning, bara enskild väg och allt detta omgiven av 400 hektar skog-, öppna ängar-, sjön (Hällsjön)-, ån (Svartån)-, och våtmark. Kända internationella fotografer har besökt Edens Garden flera gånger redan, bl.a:

 

  • 5 Dagars viltliv ljudinspelning workshop med Stefan Taylor, läs mer för mer info >klicka här< 

Bokning – information:

  • Kontaka oss om du vill boka boende och komma i kontakt för kunniga guider och fågelexperter.


 

>Kontakta oss <

> Eller skicka en bokningsförfrågan här <


Några bilder av den Holländska naturfotograf Edo van Uchelen och foton från Edens Garden’s egen bilder (bilder John de Jong )…:

Copyright © 2019 | Edens Garden Bed & Breakfast, Cottages and Tourist Activities