Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 var en skogsbrand som bröt ut 31 juli 2014 på ett kalhygge i nordöstra delen av Surahammars kommun, nära gränsen till Sala kommun. Det var den största skogsbranden i Sverige sedan åtminstone 1950-talet, temperaturer upp mot 900 grader Celsius, med 13800 hektar drabbad skog och ungefär 25 nedbrunna eller brandskadade byggnader. Branden krävde ett dödsoffer. Räddningsinsatsen avslutades officiellt den 11 september..

 

Nu kan du boka guidade turer i ‘Hälleskogsbrännan‘ och ‘Ekoparken Öjesjöbrännan‘ under din vistelse på Edens Garden.

 


 

Under de senaste åren återhämtar natur-, djurliv-, och lokalbefolkningen sig från detta mycket traumatisk händelse. Det utvecklas en helt ny natur och djurliv i denna region.

 

Det drabbade området blev ett stor national naturreservat uppdelad i två områden och är öppet för besökare. Det södra del tillhör Sveaskog och kallas för ‘Ekoparken Öjesjöbrännan’. Norra delen heter ‘Hälleskogsbrännan‘ och tillhör Länsstyrelsen Västmanland.

 
Hälleskogsbrännan:

En väg finns öppen genom området med en kombinerad rastplats och informationscentral vid Grävlingberget ungefär i mitten av området. Den södra infarten är från länsväg U 668 strax norr om Gammelby (öster om Virsbo). Den norra infarten är från länsväg 256 vid Hörnsjöfors. Vid Seglingsberg finns möjlighet att nå den södra delen av reservatet och naturreservatet Fermansbo urskog. Övriga vägar är avstängda.

 
‘Ekoparken Öjesjöbrännan’:

Ekopark Öjesjöbrännan erbjuder en unik upplevelsemiljö. Det brandhärjade landskapet som tidigare bestod av välskötta produktionsskogar är idag helt förändrat. I ekoparken ser du på nära håll förödelsen efter en storskalig brand, och samtidigt det myller av liv som nu sjuder i markerna. En ny skog är på väg upp och lockar både gamla och nya arter till området. Forskning och inventering av djur- och växtliv inom området har påbörjats. Det finns bland annat obemannade kameror som tar kort på djur som rör sig i närheten.

 

Naturreservatet ligger övervägande i Sala och Surahammars kommuner, men har även en mindre del i Fagersta kommun. Under din vistelse hos oss på Edens Garden kan du besöka och/eller boka guidade turer.

 
Boka guidade turer:

I samarbete med Visit Svartådalen-, Svartådalens Bygdeutveckling-, kan ni boka spännande guidade turer. Professionella guider, med lokal kunskap och även med personliga erfarenheter från detta stora skogsbrand, berättar och delar med sig intressanta fakta.

 
Vi berätta-, och informera dig gärna mer under din vistelse hos oss på Edens Garden.

 
>> Här << kan du läsa tillbaka vad som hände under de första traumatiska dagarna.
 
Hashtags:
#Hälleskogsbrännan #Hälleskogsbrännan2014 #Hälleskogsbranden #StoraSkogsBrandenVästmanland #EkoparkenÖjesjöbrännan #GuidadeTurer #Guidning #Guide #NaturReservat #Fotografi #Naturfotografi #Svartådalen #Boende #SverigeStorstaSkogsbrand

Copyright © 2019 | Edens Garden Bed & Breakfast, Cottages and Tourist Activities