White tailed EagleNära möten med kungs- och havsörn…
Vintergryningen kan nätt och jämnt skönjas i öster när du satt dig tillrätta i det bekväma gömslet. Kaminens värme börjar sprida sig och konturerna av snötyngda tallar på myren utanför börjar avteckna sig. De första korparna hörs klucka utanför, du är redo, kameran är redo. På tunga vingslag landar den första örnen i en av torrakorna framför gömslet. Den är bara 20 meter bort och du får röra kameran riktigt försiktigt när du tar dina första bilder i det mjuka gryningsljuset. Så här nära har du aldrig varit en kungsörn förut.

 

Här på mossen i den Västmanländska storskogen landar både kungsörn och havsörn, ofta flera stycken samtidigt. Det bjuds förstklassiga fotomöjligheter från mycket nära håll. Fyra sittplatser (torrakor/ martallar) finns utplacerade på mellan 20 och 30 meters avstånd från gömslet. Vi matar örnarna med vilt och fisk för naturligast möjliga bilder.

 

Gömslet är isolerat, här finns torrdass och fotogenkamin. Trots många minusgrader utanför kan det vara 15-20° inomhus. Du sitter bekvämt på fårskinnsfodrade stolar. Här finns också bekväma vilstolar att fälla ut om du vill sträcka på dig och vila. I loggboken bjuds autentiska skildringar från tidigare kunder.

När? Hur? För vem?
Säsong:

November – mars. Vi guidar dig ut till gömslet. Det är ca 300 meter att gå från vägen. Man anländer före gryningen (ca en timme före soluppgången) och sitter normalt kvar till skymningen för att inte störa fåglarna. För den hängivne och tålmodiga örnfluktaren eller fotografen/ filmaren.

 

Var?
Örnkojan ligger på en myr i Västmanländska Bergslagen i Svartådalen. Skogen som omgärdar myren är 750 km2 stor och genomkorsas inte av någon större väg än slingrande små grusvägar. Här är risken för mänskliga störningar liten och här finns gott om fåglar och vilt.


Visste du att…
Havsörnen var nästan utrotad i Sverige. På 1970-talet fanns endast 20 par kvar i landet. Jakt och miljögifter var nära att knäcka den svenska örnstammen. Genom fridlysning, gifter som förbjudits och stödutfodring på vintern har havsörnen gjort en otrolig come-back och är nu väl spridd över hela landet. Ca 1.000 par häckar nu i Sverige.

 

Kungsörnen har också ökat (ca 500 par häckar i Sverige) men förföljs alltjämt i norra Sverige, där endast ett fåtal ungar föds upp. Trots att 90% av kungsörnsstammen bor i Norrland står de för bara 65 procent av föryngringen. I södra Sverige går det bättre och de starka stammarna på Gotland och i Skåne sprider sig norrut. Idag har häckande kungsörnar hittats i alla svenska landskap utom Dalsland och Västmanland. De flesta kungsörnar som övervintrar i Svartådalen kommer från Norrland.

 

Bokning / mer info:
  • Även möjligheter för mindre grupper eller om du vill ordna t.ex fotografi-workshop;Varför ”baslagret” Edens Garden B&B…
Boende på Edens Garden är en perfekt bas för både amatör-, och professionell naturfotograf. Boende är komfortabel och rustikt, omgiven av vacker natur. Du kommer inte att störas av trafik, inga gatubelysning, bara enskild väg och allt detta omgiven av 400 hektar egen skog-, öppna ängar-, sjön (Hällsjön)-, ån (Svartån)-, och våtmark. Kända internationella fotografer har besökt Edens Garden flera gånger redan, bl.a:

 


 

(Filmed vinter 2013)

 

(Filmed vinter 2012)


(Pictures: Bird Safari Sweden)

Copyright © 2019 | Edens Garden Bed & Breakfast, Cottages and Tourist Activities