Odendisas sten, run stone

Pittoreskt Fläckebo…

 

Fläckebo med Fläcksjön ligger mitt i Svartådalen och dess Natura 2000 område. Ett område utvalt av EU för bevarande av särskilt skyddsvärd natur. Fläcksjön är en uppskattad fågellokal och omtyckt fiskesjö.

 

Fläckebo kyrka med en välskött kyrkogård är vackert belägen vid Fläcksjön ”Den flata sjön”. Den nuvarande kyrkan är byggd under senmedeltiden runt 1480.

 

Solenergi:

Solceller på ett ladugårdstak förser kyrkan med el. tre villor i byn har solpaneler för varmt vatten. Anläggningar kan visas.

Hemängen i Vevde H.v.K. producerar honung och har solfångare, visar sin anläggning.


Braheholmen:

Gör en kanot-, eller båtutflykt till historiska Braheholmen med Ebba Brahe’s paviljong.  Upplev sägnen om kärleken mellan Ebba och Gustav II Adolf och tavlorna i paviljongen.

 

Odendisas Runsten är från 1000-talet. Stenen är rest till minnet av en kvinna, vilket är unikt i sitt slag.
Stenen är landets äldsta upplysning om kvinnans ställning under vikingatiden.

 

Fläckebo’s Gammelgården står vid Fläcksjöns strand.Gammelgården är Fläckebo’s hembygdsmuseum som ligger vackert vid sjökanten mellan kyrkan och prästgården. Vid prästgården finns under sommartiden en sommerkafé och en keramikshop.

 

Fläckebo’s Orgelmuseum finns i den gamla byskolan hos Fläckebo B&B. Sven von Knorring köpte den gamla skolan och tillsammans med hustru Eva inredde den som ett orgelmuseum. I museet finns sju orglar.


Ta en cykeltur från Edens Garden till Fläckebo och njut det vackra landskap!

 

Läs mer om Fläckebo här…

Copyright © 2019 | Edens Garden Bed & Breakfast, Cottages and Tourist Activities