Skultunas messingbruk, SkultunaKort om Skultuna…

 

I det idylliska Västmanland, en mil norr om Västerås, i en dalgång alldeles intill den brusande Svartån ligger Skultuna med dess Messingsbruk.

Skultuna Messingsbruk fyllde 400 år under år 2007 – det har alltså gått över fyra sekler sedan Karl IX valde läget utmed Svartån i Västmanland för sitt mässingsbruk.
Bruksmuseum och Skultunas Hembygdsmuseum med godbitar från 400 år av oavbruten produktion ligger i direkt anslutning till butikerna och caféet. Här finns många ovanliga och unika föremål samlade samt möjlighet att se filmen om Skultuna med Peder Lamm som värd.

Ta en fikapaus i det vackra Å-Caféet intill den brusande Svartån njuter ni av hembakade kakor, nygräddade bullar och lyxiga mackor på vår nya sommar terass.
Handla på en av Skultunas Fabriksbutiker. Kvalitets outlet med utgående- och 2:a sortering från Skultuna, Orrefors, Kosta Boda, Sgafrom, Skeppshult, Himla, Ittala, Snö of Sweden m.m. – allt i gamla fina fabrikslokaler. Självklart är även Mässingsbutiken öppen och dignar av Skultunas produkter till oslagbara priser.

Mycket mer kan ni läsa här…


ElbaKort om Västerås…

En strålande fin sommardag eller en gnistrande vinterdag, Västerås skärgård erbjuder en underbar upplevelse med stränder, båtresor, upplevelser och över 300 öar. Hela Mälaren med gångavstånd till centrum.

Västerås Mälarstaden erbjuder Sveriges mesta galleristad med sju gallerior mitt i centrum och två gigantiska köpcentrum i utkanten av stan. Här finns allt från små gemytliga butiker till världskända affärskedjor så det går ingen nöd på den shoppingsugne.

Vad du än väljer finns det alltid något i Västerås Mälarstaden att uppleva. Från gamla slott till moderna aktiviteter, stort som litet alla är perfekta för att göra just ditt besök upplevelserika.

Västerås har ett brett utbud som stillar suget, från lyxiga restauranger till mysiga caféer och allt inom gångavstånd. När kvällen börjar falla är det dags att ge sig ut i Västerås nattliv. Här kan du välja mellan allt från att sitta på en fin restaurang och äta god mat till en cocktail, gå på pub eller varför inte välja en av nattklubbarna att dansa loss på?

Vinter eller sommar, oavsett årstid finns det i Västerås massor av olika möten och evenemang att njuta av. Västerås har en mängd olika arenor och mötesplatser där du kan anordna din fest eller gå på en föreställning.

Mycket mer kan ni läsa här…


Sala Silver gruvaKort om Sala…

Silver var själva upphovet till Sala. Driften lades ner 1908, då hade verksamheten pågått i mer än 400 år.

Idag är Sala Silvergruva ett levande besöksmål, både ovan och under jord. 155 meter under jord breder Ulrica Eleonora gruva ut sig med slingrande gångar.

Ett unikt vattensystem byggdes för länge sedan för att förse gruvan med vattenkraft vilket idag berikar stadsmiljön med dammar, kanaler och grönområden.

På 1700-talet var det högsta mode i hela Europa att ”dricka brunn” och tusentals människor vallfärdade till Sätra Brunn för att ”uppnå sunda vätskor”. Idag är Sätra Brunn en modern och vackert spaanläggning i 300-årig miljö.

Kulturkvarteret Täljstenen är en mötesplats för alla kulturintresserade. Här finns Aguélimuseet med Sveriges största samling av salasonen Ivan Aguélis verk tillsammans med temporära utställningar och evenemang.  Gör ett besök på hembygdsmuseet Väsby Kungsgård med cirka 7 000 föremål, bland annat en privat vapensamling och en sekelskiftessvit. Här kan du läsa Gustaf II Adolfs kärleksbrev som han skrev till sin älskarinna hovdamen Ebba Brahe.

Här väntar en vacker landsbygd med öppna åkrar och ängar där omgivningarna viskar om minnen från en historisk gruvverksamhet. Alldeles i intill väntar vildmarken. Svartådalen i Västerfärnebo och Fläckebo socknar är en unik levande kulturbygd med vidsträckta slåtterängar, våtmarker och sjöar. Upplev naturen med cykel, kanot, till häst eller till fots.

Mycket mer kan ni läsa här…


ute serveringKort om Västmanland…

I Västmanland har vi massor att erbjuda. Här finns allt från orörda, natursköna miljöer och fantastiska vattendrag till spännande upplevelser i form av äventyr, sport, musik och konst – det mesta helt enkelt.

Är du dessutom intresserad av historia och industrihistoria – då har du hamnat helt rätt. Välkommen! och Upptäck Västmanland!

Mer om Västmanland, läs här…

 

Kort om Stockholm…

Vad ska vi säga? Stockholm, staden av sött och salt…

Läs mer här…

 

Mer info om Västmanland…

www.theessenceofsweden.se
www.vastmanland.se

Copyright © 2019 | Edens Garden Bed & Breakfast, Cottages and Tourist Activities