Aktiviteter – Höst och vinter

AKTIVITETER

HÖST OCH VINTER

Aktiviteter 2-12 personer Vinterpaddling Mysigt höst & vinter

Naturnära aktiviteter hos oss!

Vi på Edens Garden erbjuder en mängd olika aktiviteter för dig och din familj, släkten, vänner, mindre grupper eller mindre företag. Klicka på den årstid du tänkte besöka oss för att se vilka aktiviteter vi erbjuder just då.

Edens Gardens läge är mycket centralt i regionen och därmed en bra bas för en minnesvärd vistelse. Därför rekommenderar vi också att du läser broschyren om ‘Västmanland – the essence of Sweden’, som erbjuder massor med upplevelser utöver vårt eget utbud. Du är mycket välkommen hos oss för allt ifrån att paddla kanot, cykla, fiska, se bäver och till avkoppling och återhämtning.

Du kan självklart boka våra aktiviteter, även om du inte har boende hos oss.

Bäversafari (höst)

Har du sett en bäver någon gång? Vad vet du om bävrar? Följ med en kunnig guide till den fascinerande världen i Svartådalen. Tillsammans paddlar vi stilla och varsamt i kanot över Svartån till bäverns rike. På kvällen brukar vinden stanna upp och vattnet blir stilla. Kvällsdimman dansar i slöjor över vattnet, över fälten och in bland träden. En symfoni hörs av fågelsång, trumpetrop från tranor, men sedan rasslar det till i vassen. Nu håller vi oss stilla och avvaktar vad som händer – bäver! Ett fascinerande djur med rejäla "snickarkunskaper”. Bävern kan bygga komplexa boningar av kvistar, lera och sten. Med sin spolformade kropp, med svansen som liknar en fena och med simhud mellan tårna är bävern perfekt anpassad till ett liv i vatten. Bäver är en nyckelart som gynnar biologisk mångfald och därmed livsviktig för vårt sötvatten- och även vårt klimatsystem!

Bäversafari

Praktisk information:
Genomförs varje dag under perioden maj – andra veckan i sept.
Tid: Avgångstid beroende av solnedgång 17.00–20.00 (Hela turen inkl workshop tar ca 4 timmar)
Mötesplats: Edens Garden Bed & Breakfast.

Detta ingår:
Parkering på gården, kanot, paddlar, flytväst, och sittunderlag. Workshop om bäver och våtmark med fika och äkta kokkaffe tillagad över lägereld. Guidad paddeltur till bäverriket. Vi kan inte ge bävergaranti, det är ju naturen som bestämmer. Om möjligt kommer guiden att fota och sedan skicka bilderna till dig dagen efter turen. Turen genomförs varje dag under vår, sommar och höst.Bra att veta:

• Vi förväntar oss att du stänger av mobilen.
• Vi förväntar oss att du klarar av att sitta tyst och stilla under ett antal timmar i kanoten.
• Ta med dig vädertåliga kläder och skor/stövlar/sandaler för paddling.
• Ta med dig kamera och/eller kikare.
• Myggmedel är ej tillåtet, låna en antimyggjacka med näthuva av oss.
• Du måste vara simkunnig. Mindre barn får en speciell räddningsväst med flytkrage.
• Vi eftersträvar at servera lokalt producerade matvaror eller svensk ekologiska matvaror.

• Turen genomförs inte om vindhastigheter över 5 m/sek eller risk för åskväder. Om dessa omständigheter uppkommer enligt väderprognos kan ni avboka 48 timmar innan ankomst, därefter gäller endast ombokning.


Övrig information: 
Kostnadsfri parkering av din husbil eller husvagn, eller att sätta upp ett tält om du bokar Beaver & Breakfast. OBS! vi har inga campingfaciliteter.

 • Bäversafari, kvällstur 695 kr/vuxen

  Priset för barn under 14 år är 395 kr/person. 2-10 deltagare. Bokning är bindande. Förkunskap om paddling är ej nödvändig.

Fiske i Svartådalen – året runt

Fiske och Sverige är mycket starkt förknippade med varandra och framförallt är fiske en mycket avkopplande aktivitet. Fiske i Svartådalen står garanterat för fiskelycka! Kom ut hit, njut at den totala tystnaden endast omgiven av naturen som är full av liv. Ofta har man turen att se havsörn eller fiskgjuse fånga fisk på spektakulärt vis. I vattnen kring Svartådalen kan du hitta braxen i den höga vassen samt abborre och gädda nästan överallt i sjöarna, du kan även hitta öring i Hörendesjön. Fisket i dessa trakter är mycket bra, ofta rapporteras om gäddor runt 4-6 kg, ibland även upp till 10 kg.

 • Uthyrning av fiskeutrustning (amatör/nöje): Från 150 kr

  150 kr för 1 dag, 200 kr för 2 dagar, 800 kr för 1 vecka.

Hyr fiskeutrustning

Följande ingår i priset:
Kastspö, metspö, hov, hink och väska med diverse fiske-material.
Förlust av flöte, konstmete och ”wobblers” kommer att debiteras utöver materialens hyrespris.

Köp Fiskekort

 • Fiskekort Svartån-Hällsjön (Hällsjötorp ner till och med Hällsjön): 50 kr/dag
Fiskekort Svartån-Hällsjön

50 kr/dag, möjlighet att fiska 24 tim från lösning av kort. Dagkort gäller endast 1 fiskeredskap.
150 kr/år, ger möjlighet att fiska under innevarande år från lösning av kort.
För fiskekort på Hällsjön swisha direkt till 123 1560 002 och skriv "Fiskekort Hällsjön".

 • Fiskekort Svartån-Fläcksjön (Hällsjötorp upp till och med Fläcksjön): 50 kr/dag
Fiskekort Svartån-Fläcksjön

50 kr/dag, möjlighet att fiska 24 tim från lösning av kort. Dagkort gäller endast 1 fiskeredskap.
150 kr/år, ger möjlighet att fiska under innevarande år från lösning av kort.
För fiskekort på Fläcksjön swisha direkt till 123 1561 661 och skriv "Fiskekort Fläcksjön".

Vinterpaddling

Det är något speciellt med våra fina svenska vinterlandskap. Följ med oss på en vinterpaddeltur i kanot i det vackra vita Svartådalen, så kommer ni förstå vad vi menar. Under senvintern brukar vädret bli lugnt-, soligt-, och vattnet är stilla. Sakta paddlar vi genom ett vinterlandskap med vintersolen som värmer oss i ansiktet. Att paddla igenom ett vinterlandskap är en upplevelse utöver det vanliga!

Vinterpaddling

Vår guide hjälper er tillrätta och ingen tidigare erfarenhet av paddling krävs för att delta. I slutet av turen sätter vi oss vid lägerelden och blir serverade med äkta kokkaffe från kopparkittel och vällsmakande pannkakor som tillagas över öppen eld.

Den här turen är lämplig för alla åldrar, familjer, kompisgäng, och som företagsutflykt. 

 • Guidad vinterpaddling 695 kr/vuxen

  Pris för barn under 14 år 395 kr. Barn under 6 år åker med gratis i målsmans sällskap.

Vintermys i badtunna med övernattning

Upplev vintermys i Edens Gardens vedeldade badtunna utomhus. Koppla av i 40 grader varmt vatten i en vedeldad badtunna! Njut av tystnaden, snöflingorna eller titta på en klar stjärnhimmel. Ibland hör man ugglor som ropar från skogen. En rejäl skön avkoppling i svensk natur.

Vintermys i badtunna

Upplev vintermys!

Pris:
Fr.o.m. 865 SEK/pers/natt - vuxen.
Fr.o.m. 690 SEK/pers/natt - barn 6-14 år.

Pris är inklusive en kväll med badtunna.
Vill du stanna längre så får du rabatt på extra nätter - max 3 nätter.

Boka och uppgradera själv vad du önskar dig.

Våra badtunnor:
Bada i vedeldad badtunna som vi stämningsfullt arrangera med oljelyktor och levande ljus. Badtunnan fylls alltid på med rent källvatten och skrubbas före och efter användning med grön såpa och ytdesinfektions medel.

Säsong:
Höst - Vinter
November till och med april.

Antal deltagare:
Minimum antal deltagare är 2 personer.
Max 4 personer i boendet "The Old Cottage".
Fler än 4 pers upp till 9 personer bo på boendet "The Farm".

 • Pris 865 kr/pers

  Extra natt från 600 kr/pers.

Fågelskådning

Svartådalens våtmarker är klassade som internationellt betydelsefulla för en rad flyttfåglar och ingår i EU:s nätverk av värdefulle naturområden. Det gör Edens Garden till den perfekta utgångspunkter för alla fågelentusiaster. Kontakta oss om du vill komma i kontakt med kunniga guider och fågelexperter.

Fågelskådning

På våren rastar många olika fågelarter här på sin väg norrut. Mark och skog invid Hällsjön, Rörbosjön, Fläcksjön och Gussjön är välbesökta häckningsplatser för flyttfåglar. Från isslossningen fram till första veckan i april genomströmmas regionen av omkring 25 000 sångsvanar som är på väg till sina häckningsplatser.

På vintern har tallbitar, släktingar till korsnäbb, lockat rekordmånga utländska fågelskådare till Västmanlands skogar. Tallbitar och även hökugglor har invandrat till Sverige från stora barrskogar i norr och öster. Dessa fågelarter är ovanliga i Storbritannien och västra Europa och lockar därför fågelskådare och naturfotografer därifrån, hit till Svartådalen och Västmanland.

Fåglar man kan träffa på i Svartådalen är bland annat nötkråka, svarttärna, svan, trana, gulärla, tofsvipa, grågås, sothöns, skedand och storspov. Vid Hällsjön, mitt emot Edens Garden, har vi ofta besök av havsörn som häckar där. Under hösten samlas tranorna i Svartådalen och det arrangeras trankväll som är ett naturspektakel. Även lappugglan trivs här i trakten.

Hyra aluminium flatbåt (höst)

Kanske känns kanot lite vingligt för dig? Då är vår aluminium flatbåt ett utmärkt alternativ för att uppleva naturen från vattnet. Vår Kimple 330 Angler Wide är lätt- , mycket stabilt och därmed perfekt för fiske, naturfotografi m.m. Utrustad med en tyst elmotor, åror, sittdynor och fiskespöhållare. Max 2 vuxen eller 2 vuxen med två små barn. Är ni fler personer och i behöv av extra fiskebåt? V-god kontakta oss, så vi kan diskutera möjligheter.

 • Pris 500 kr/dag

  Priset inkluderar åror, flytvästar, ankare, sittdynor, fiskespöhållare, tyst elmotor, marinbatteri med liten solpanel.

Cykeluthyrning (höst)

Edens Garden ligger mitt i det vackra Svartådalen och hos oss glömmer du vardagens stress. Svartådalen är ett område av riksintresse för friluftsliv. Omnejden är utmärkt för cykelturer och du kan naturligtvis hyra cykel från oss. Olika vägunderlag förekommer, såsom asfalt och grusväg och enstaka branta backar. Flera sevärdheter finns att se längs vägen, till exempel Svanå herrgård med brukshistoria, Harakers kvarnmusteri, Sätra Brunn med mera. På hemvägen kan man ta sig över Fläckebo med Odindisas runsten eller via Ekoparken Öjesjöbrännan, som är en del av naturreservatet efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Hyr cykel

Bra att veta:

Edens Garden ligger i nära anslutning till Mälardalens cykelled och Västerås cykelnät. Längre norrut finns direkt anslutning till Svartådalens cykelled och Karrbennings cykelled, båda kartlagda och skyltade. 
Låna gärna våra inplastade cykelkartor, vi hjälper gärna till att föreslå turer.

Detta ingår:
Cykelhjälm.
Våra cyklar har 7 växlar, robusta däck, lampor och låsbar förvaringsbox. Du kan även hyra våra cyklar via Sala turistbyrå.

Extra tillbehör:
Barnsits 50kr/dag inkl. barncykelhjälm.
Barncykelkärra 75 kr/dag inkl. barncykelhjälm. Låna gärna våra inplastade cykelkartor, vi hjälper gärna till att föreslå turer.

 • Cykelhyra 80 kr/dag