Aktiviteter – Vår och Sommar

AKTIVITETER

VÅR OCH SOMMAR

Aktiviteter 2-12 personer Hyr kanot, cykel eller båt Boka bäversafari Fiske- och fiskekort

Naturnära aktiviteter!

Vi på Edens Garden erbjuder en mängd olika aktiviteter för dig och din familj, släkten, vänner, mindre grupper eller mindre företag.

Edens Gardens läge är mycket centralt i regionen och därmed en bra bas för en minnesvärd vistelse. Därför rekommenderar vi också att du läser broschyren om ‘Västmanland – the essence of Sweden’, som erbjuder massor med upplevelser utöver vårt eget utbud.

Du är mycket välkommen hos oss för allt ifrån att paddla kanot, cykla, fiska, se bäver och till avkoppling och återhämtning.

Självklart kan du boka aktiviteter, även om du inte har boende hos oss.

Hyr kanot i Svartådalen

Svartådalen är utmärkt att utforska via kanot. Upptäck ett mycket vackert och lugnt sjösystem som binds samman av den slingrande Svartån. Svartådalen i Västmanland är ett leende och innebär Svensk jordbruksbygd-, värdefulla fågelrika våtmarker och nyckelbiotoper med en fascinerande biologisk mångfald (Natura2000 och RAMSAR). Svartådalen ingår i Nedre Dalälven som är känt för sina höga och unika natur- och kulturvärden och är även utsett till ett biosfärområde av Unesco. I Fläcksjön ligger Braheholmen med dess vackra historiska paviljong som man enbart kan nå med kanot eller en liten båt. Braheholmen är Svartådalens pärla och bör besökas under din kanottur.

Hyr kanot

Bra att veta:

  • Edens Garden har 8 st ”Kanadensare”. Våra kanoter rymmer plats för 3 pers (2 vuxna – 1 barn / eller 2 småbarn).
  • Kanotfärder sker på Svartån i det vackra Svartådalen.
  • Du kan välja 'Paddla direkt' eller 'Hyra kanot med transport' eller hyra kanot 'After Work'.
  • Att paddla kanot är utmärkt för upptäcka naturen på nära håll. Lämpligt för aktiva  naturälskare, familjer, kompisgäng, möhippa/svensexa eller små företag. 2-14 deltagare.
  • Vid Edens Garden's brygga finns en grillplats (cementring med galler) och stadiga bänkar som du får använda om det inte är uppbokat.
  • Du kan även hyra extra utrustning, t.ex vår säkra grill/eldanordning ('EldBox'), övernattningsutrustning såsom 6 pers tält, liggunderlag, sovsäck m.m. Hör av dig till oss om du vill veta mer.
  • Du måste vara simkunnig. Mindre barn får låna en speciell räddningsväst med flytkrage.
  • OBS! kanot lämnas alltid tillbaka på hyresdagen (em/kvällen). Vid återlämning därpå följande dag debiteras 300 kr/kanot och betalas på plats.

Detta ingår alltid:
Paddel, flytvästar, fårskinn för sittunderlägg,  vattentät förvaringsburk, instruktioner och broschyrmaterial.

Cykeluthyrning

Edens Garden ligger mitt i det vackra Svartådalen och här glömmer du vardagens stress. Svartådalen är ett område av riksintresse för friluftsliv. Omnejden är utmärkt för cykelturer och du kan naturligtvis hyra cykel från oss. Olika vägunderlag förekommer, såsom asfalt och grusväg och enstaka branta backar. Flera sevärdheter finns att se längs vägen, till exempel Svanå herrgård med brukshistoria, Harakers kvarnmusteri, Sätra Brunn med mera. På hemvägen kan man ta sig över Fläckebo med Odindisas runsten eller via Ekoparken Öjesjöbrännan, som är en del av naturreservatet efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Hyr cykel

 

Bra att veta:

Edens Garden ligger i nära anslutning till Mälardalens cykelled och Västerås cykelnät. Längre norrut finns direkt anslutning till Svartådalens cykelled och Karrbennings cykelled, båda kartlagda och skyltade. 
Låna gärna våra inplastade cykelkartor, vi hjälper gärna till att föreslå turer.

Detta ingår:
Cykelhjälm.
Våra cyklar har 7 växlar, robusta däck, lampor och låsbar förvaringsbox. Du kan även hyra våra cyklar via Sala turistbyrå.

Extra tillbehör:
Barnsits 50kr/dag inkl. barncykelhjälm.
Barncykelkärra 75 kr/dag inkl. barncykelhjälm. Låna gärna våra inplastade cykelkartor, vi hjälper gärna till att föreslå turer.

Bäversafari + Workshop

Har du sett en bäver någon gång? Vad vet du om bävrar? Följ med en kunnig guide till den fascinerande världen i Svartådalen. Tillsammans paddlar vi stilla och varsamt i kanot över Svartån till bäverns rike. På kvällen brukar vinden stanna upp och vattnet blir stilla. Kvällsdimman dansar i slöjor över vattnet, över fälten och in bland träden. En symfoni hörs av fågelsång, trumpetrop från tranor, men sedan rasslar det till i vassen... Nu håller vi oss stilla och avvaktar vad som händer – bäver! Ett fascinerande djur med rejäla "snickarkunskaper”. Bävern kan bygga komplexa boningar av kvistar, lera och sten. Med sin spolformade kropp, med svansen som liknar en fena och med simhud mellan tårna är bävern perfekt anpassad till ett liv i vatten. Bäver är en nyckelart som gynnar biologisk mångfald och därmed livsviktig för vårt sötvatten- och även vårt klimatsystem!

Bäversafari

Praktisk information:
Genomförs under perioden maj till andra veckan i september enligt vår bokningssystem (grönt färg bokningsbar - röd färg ej bokningsbar).
Tid: Avgångstid beroende av solnedgång 17.00–20.00. Hela turen inkl workshop tar ca 4 tim.
Mötesplats: Edens Garden Bed & Breakfast.

Detta ingår:
Parkering på gården, kanot, paddlar, flytväst, och sittunderlag. Workshop om bäver och våtmark med fika och äkta kokkaffe tillagad över lägereld. Guidad paddeltur till bäverriket. Vi kan inte ge bävergaranti, det är ju naturen som bestämmer. Om möjligt kommer guiden att fota och sedan skicka bilderna till dig dagen efter turen. Turen genomförs varje dag under vår, sommar och höst.Bra att veta:

• Vi förväntar oss att du stänger av mobilen.
• Vi förväntar oss att du klarar av att sitta tyst och stilla under ett antal timmar i kanoten.
• Ta med dig vädertåliga kläder och skor/stövlar/sandaler för paddling.
• Ta med dig kamera och/eller kikare.
• Myggmedel är ej tillåtet, låna en antimyggjacka med näthuva av oss.
• Du måste vara simkunnig. Mindre barn får en speciell räddningsväst med flytkrage.
• Vi eftersträvar at servera lokalt producerade matvaror eller svensk ekologiska matvaror.

• Turen genomförs inte om vindhastigheter över 5 m/sek eller risk för åskväder. Om dessa omständigheter uppkommer enligt väderprognos kan ni avboka 48 timmar innan ankomst, därefter gäller endast ombokning.


Övrig information:
Kostnadsfri parkering av din husbil eller husvagn, eller att sätta upp ett tält om du bokar Beaver & Breakfast. OBS! vi har inga campingfaciliteter.

Fiske i Svartådalen – året runt

Fiske och Sverige är mycket starkt förknippade med varandra och framförallt är fiske en mycket avkopplande aktivitet. Fiske i Svartådalen står garanterat för fiskelycka! Kom ut hit, njut at den totala tystnaden endast omgiven av naturen som är full av liv. Ofta har man turen att se havsörn eller fiskgjuse fånga fisk på spektakulärt vis. I vattnen kring Svartådalen kan du hitta braxen i den höga vassen samt abborre och gädda nästan överallt i sjöarna, du kan även hitta öring i Hörendesjön. Fisket i dessa trakter är mycket bra, ofta rapporteras om gäddor runt 4-6 kg, ibland även upp till 10 kg.

Hyr fiskeutrustning

Följande ingår i priset:
Kastspö, metspö, hov, hink och väska med diverse fiske-material.
Förlust av flöte, konstmete och ”wobblers” kommer att debiteras utöver materialens hyrespris.

Köp Fiskekort

Fiskekort Svartån-Hällsjön

50 kr/dag, möjlighet att fiska 24 tim från lösning av kort. Dagkort gäller endast 1 fiskeredskap.
150 kr/år, ger möjlighet att fiska under innevarande år från lösning av kort.
För fiskekort på Hällsjön swisha direkt till 123 1560 002 och skriv "Fiskekort Hällsjön".

Fiskekort Svartån-Fläcksjön

50 kr/dag, möjlighet att fiska 24 tim från lösning av kort. Dagkort gäller endast 1 fiskeredskap.
150 kr/år, ger möjlighet att fiska under innevarande år från lösning av kort.
För fiskekort på Fläcksjön swisha direkt till 123 1561 661 och skriv "Fiskekort Fläcksjön".

Hyr aluminium flatbåt

Kanske känns kanot lite vingligt för dig? Då är vår aluminium flatbåt ett utmärkt alternativ för att uppleva naturen från vattnet. Vår Kimple 330 Angler Wide är lätt- , mycket stabilt och därmed perfekt för fiske, naturfotografi m.m. Utrustad med en tyst elmotor, åror, sittdynor och fiskespöhållare. Max 2 vuxen eller 2 vuxen med två små barn. Varför inte boka mysigt boende 'The Old Cottage' med en kvällsdopp i uppvärmt badtunna. Då är ditt fiskeaventyr verkligen komplett! Är ni fler personer och i behöv av extra fiskebåt? V-god kontakta oss, så vi kan diskutera möjligheter.

Vandring i Svartådalen

Att vandra i Svartådalen är så klart helt gratis, eventuellt kan det kosta några kronor för dig om du köper terrängkartor maten till matsäcken. Svartådalen med omnejd erbjuder flera olika markerade vandringsleder och intill lederna finns ofta informationsskyltar och väletablerade grillplatser. Svartådalens vandringskarta och övriga kartmaterial med beskrivningar finns hos oss på Edens Garden. Vi kan ge dig förslag på intressanta vandringssträckor, t.ex. rundvandring i naturreservatet Vitmossen, vandring vid Öjesjön i Ekoparken Öjesjönbrännan, vandring i Fermansbo's urskog och diverse sträckor i naturreservatet Hällskogsbrännan. Vi säljer även en vandringsguide, "Walking in central Sweden" som beskriver 3 vandringsleder i Svartådalen.

Fågelskådning

Svartådalens våtmarker är klassade som internationellt betydelsefulla för en rad flyttfåglar och ingår i EU:s nätverk av värdefulle naturområden. Det gör Edens Garden till den perfekta utgångspunkter för alla fågelentusiaster. Kontakta oss om du vill komma i kontakt med kunniga guider och fågelexperter.

Fågelskådning

På våren rastar många olika fågelarter här på sin väg norrut. Mark och skog invid Hällsjön, Rörbosjön, Fläcksjön och Gussjön är välbesökta häckningsplatser för flyttfåglar. Från isslossningen fram till första veckan i april genomströmmas regionen av omkring 25 000 sångsvanar som är på väg till sina häckningsplatser.

På vintern har tallbitar, släktingar till korsnäbb, lockat rekordmånga utländska fågelskådare till Västmanlands skogar. Tallbitar och även hökugglor har invandrat till Sverige från stora barrskogar i norr och öster. Dessa fågelarter är ovanliga i Storbritannien och västra Europa och lockar därför fågelskådare och naturfotografer därifrån, hit till Svartådalen och Västmanland.

Fåglar man kan träffa på i Svartådalen är bland annat nötkråka, svarttärna, svan, trana, gulärla, tofsvipa, grågås, sothöns, skedand och storspov. Vid Hällsjön, mitt emot Edens Garden, har vi ofta besök av havsörn som häckar där. Under hösten samlas tranorna i Svartådalen och det arrangeras trankväll som är ett naturspektakel. Även lappugglan trivs här i trakten.