Omgivning

Omgivning

Svartådalen

Syftet med Svartådalens Bygdeutveckling är att skapa en organisation som kan verka för en levande landsbygd, med öppna landskap och fler arbetstillfällen. Där både människor och naturen mår bäst. Svartådalens Bygdeutveckling är en ekonomisk förening som bildades 20 februari 2002. Syftet är att skapa en demokratisk plattform för arbetet kring landsbygdsutveckling i Västerfärnebo och Fläckebo socknar. Ett arbete som tagit fart officiellt ett år tidigare i och med ett informationsmöte vid Fläckebo hembygdsförenings årsmöte i Fläckebo i februari 2001. Föreningen vänder sig till andra föreningar och företag i Svartånbygden. 
Svartådalen där Sverige är som vackrast! Svartådalens våtmarker är klassade som internationellt betydelsefulla för en rad flyttfåglar och ingår i EU:s nätverk av värdefulla naturområden: Natura 2000, samt är utnämnt som Ramsar-område av den Internationella våtmarkskonventionen. Svartådalen med dess omgivningar av våtmarker och ängar ingår i detta område, som Svartåns långsamma flöde regelbundet översvämmar. Svartådalen i Västmanland är ett leende och innebär Svensk jordbruksbygd med ett sjösystem som binds samman av den slingrande Svartån. Här finns såväl badsjöar som fiskesjöar och fågelrikavåtmarker. Området är känt för sitt fågelliv som lockar besökare från tidig vår till sen höst. Vårrastningen av tusentals svanar och höstens tranor, bjuder lika lättillgängliga som storslagna naturupplevelser. För de specialintresserade är havsörn, kornknarr, svarttärna och storspov några av områdets exklusiva invånare. Svartådalen går utmärkt att utforska via kanot, cykel, ridning eller vandring. Bra fiske och möjligheter att komma nära vilt som älg och bäver.

Sevärdheter och event i Svartådalen

Ebba Brahes paviljong på Braheholmen i Fläcksjön är bygdens pärla och runstenen med Sveriges äldsta kända, skriftliga kvinnohyllning; Odendisastenen, är två av områdets mest kända historiska objekt. I Västerfärnebo samlas upp till ett par tusen besökare den sista lördagen i juli för den årliga dragspelsstämman. Svartådalen är en aktivt bygd och känd om sin återkommande evenemang, såsom Kom till Gården, Konst och Hantverksrundan, Svarta Maran m.m.

 Hälleskogsbrännan & Ekoparken Öjesjöbrännan På ett kalhygge i nordöstra delen av Surahammars kommun, nära gränsen till Sala kommun, startade den stora skogsbranden i Västmanland den 31 juli 2014. Det var den största skogsbranden i Sverige sen 1950-talet med temperaturer upp mot 900°C, 13 800 hektar drabbad skog och ca 25 nedbrunna/brandskadade byggnader. Branden krävde ett dödsoffer. Räddningsinsatsen avslutades officiellt den 11 september 2014. Under de senaste åren så har naturen, djurlivet och lokalbefolkningen återhämtat sig ifrån denna mycket traumatiska händelse. I regionen har en helt ny natur och helt nytt djurliv kommit till. Det drabbade området har blivit ett stort nationellt naturreservat uppdelat i 2 områden som är öppna för besökare. Ekoparken Öjesjöbrännan och Hälleskogsbrännan kallas de 2 olika områdena som är öppna. I båda områdena kan du på nära håll uppleva följderna av skogsbranden och se hur naturen återhämtar sig och livet återvänder. Det finns flera entréer till naturreservatet och där kan du läsa information om området och se kartor över stigar man kan gå. Det finns rastplatser, utkikstorn och andra besöksanordningar. Du är hjärtligt Välkommen!


Västmanland

I Västmanland har vi massor att erbjuda. Här finns allt från orörda, natursköna miljöer och fantastiska vattendrag till spännande upplevelser i form av äventyr, sport, musik och konst – det mesta helt enkelt. Är du dessutom intresserad av historia och industrihistoria – då har du hamnat helt rätt. Välkommen att upptäcka Västmanland!

 Västerås: 
I det idylliska Västmanland, hittar du regionens huvudstad Västerås. En strålande fin sommardag eller en gnistrande vinterdag, Västerås skärgård erbjuder en underbar upplevelse med stränder, båtresor, upplevelser och över 300 öar. Hela Mälaren med gångavstånd till centrum.

Västerås Mälarstaden erbjuder Sveriges mesta galleristad med sju gallerior mitt i centrum och två gigantiska köpcentrum i utkanten av stan. Här finns allt från små gemytliga butiker till världskända affärskedjor så det går ingen nöd på den shoppingsugne. Vad du än väljer finns det alltid något i Västerås Mälarstaden att uppleva. Från gamla slott till moderna aktiviteter, stort som litet alla är perfekta för att göra just ditt besök upplevelserika. Västerås har ett brett utbud som stillar suget, från lyxiga restauranger till mysiga caféer och allt inom gångavstånd. När kvällen börjar falla är det dags att ge sig ut i Västerås nattliv. Här kan du välja mellan allt från att sitta på en fin restaurang och äta god mat till en cocktail, gå på pub eller varför inte välja en av nattklubbarna att dansa loss på? Vinter eller sommar, oavsett årstid finns det i Västerås massor av olika möten och evenemang att njuta av. Västerås har en mängd olika arenor och mötesplatser där du kan anordna din fest eller gå på en föreställning.


Skultuna, Svanå, Sala, Sätra Brunn, Västerfärnebo, Salbohed & Fläckebo

Skultuna:
 I en dalgång alldeles intill den brusande Svartån ligger Skultuna med dess Messingsbruk. Skultuna Messingsbruk fyllde 400 år under år 2007 – det har alltså gått över fyra sekler sedan Karl IX valde läget utmed Svartån i Västmanland för sitt mässingsbruk.

 Svanå:
 En avskild och exclusiv miljö. Svanå Bruk & Säteri ligger drygt 2 mil nordväst om Västerås. Svanå finns i en fantastisk och autentiskt miljö. Svanå Bruk grundades på 1600-talet men området har varit förknippat med gruvor, järnverk och smedjor sedan 1300-talet. Herrgården i karolinsk stil uppfördes under 1600-talet av ätten Brahe.

 Sala: Silver var själva upphovet till Sala. Driften lades ner 1908, då hade verksamheten pågått i mer än 400 år. Idag är Sala Silvergruva ett levande besöksmål, både ovan och under jord. 155 meter under jord breder Ulrica Eleonora gruva ut sig med slingrande gångar. Ett unikt vattensystem byggdes för länge sedan för att förse gruvan med vattenkraft vilket idag berikar stadsmiljön med dammar, kanaler och grönområden.Sätra Brunn:
 På 1700-talet var det högsta mode i hela Europa att ”dricka brunn” och tusentals människor vallfärdade till Sätra Brunn för att ”uppnå sunda vätskor”. Idag är Sätra Brunn en modern och vackert spaanläggning i 300-årig miljö.

 Västerfärnebo, Salbohed och Fläckebo:
 Västerfärnebo, Salbohed och Fläckebo socknar är en unik levande kulturbygd med vidsträckta slåtterängar, våtmarker och sjöar. Centralt i Västerfärnebo hittar du ett trevligt fik, vacker kyrka, gammal gården och förstås Svartådalens Natur- och Kulturcenter. 
Salboheds historia är prydnad med historia om Västmanlands regimentet. Fläckebo är helt enkelt obligatoriskt att besöka.

 Vi på Edens Garden informera du gärna om mycket mer!

Ser du något som passar dig?